Ariane Loze

 
 
 

In Le Banquet verkent videokunstenaar en performer Ariane Loze nauwkeurig hoe het egotische ik opgaat in het sociale veelvoud. Anekdotisch, subtiel, helderziend, excentriek, onvervreemdbaar, grappig … De elf personages, allemaal neergezet door Ariana Loze, zijn ieder op hun manier op zoek naar waarheid en geluk. Tijdens het wachten op de twaalfde persoon raken ze de weg kwijt. Zal die hun synthese zijn, hun compromis? Niets is zeker. Alles is gecompliceerder dan het lijkt.

 
 

In haar videoperformances gebruikt Ariana Loze een methodische deconstructie van de cinematografische normen om de structuren van haar films terug te brengen tot het werkbare minimum. Haar postminimalistische esthetiek verenigt conceptuele expressie met home-made film en streeft naar een soort nulgraad van de representatie. De basis is een direct leesbare basisverhaallijn en een unieke actie, gefilmd met een vaste cameraopstelling (een diner, een ontmoeting, een achtervolging, een omzwerving).

De video’s van Ariane Loze maken deel uit van haar reeks MÔWN (Movies on my own), maar ze staan ook volledig op zichzelf. Ariane Loze is niet alleen de producent, regisseur, monteur, costumier, geluids- en lichttechnicus, maar speelt ook alle personages, zonder uitzondering. Die spaarzame inzet van middelen resoneert met de eenvoudige decors en de vaste cameraopstelling. Daardoor komt het accent te liggen op de interpretatie van de karakters, het botsen van hun situaties en de kritische hoon in hun uitspraken, waarin zij de spot drijven met de vooroordelen, de codes en de taken waaraan zij gehoorzamen. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Reserveren" data-isvisble="_entity_reserve-button-visible" class="xreservation_btn xaction_btn" target="_blank">Reserveren