buren

 
 
 

De collectieve praktijk van buren kwam tot stand eind 2012 en bestaat uit performances, video, installaties, prints, objecten en film. Hun werk navigeert door thema’s als het vrouwelijke, gemeenschap, wonen, seksualiteit, werk, popmuziek en neoliberale fantasieën. Ze benaderen deze onderwerpen vanuit verschillende en veelzijdige standpunten, zowel met ironie en humor als met een toekomstgerichte verbeeldingskracht. Buren kijkt kritisch naar de constructie van beeld en taal. Ze spelen met de betekenis van objecten, zetten hun lichaam in als voor- en onderwerp en deconstrueren telkens opnieuw het beeld en de scène. Lichaam, object, woord en omgeving schuiven zo in elkaar.

 
 

A Course of Action (mixed media installatie, 2017-2018) is een groeiende reeks objecten die ingrijpen in de ruimte. In hun aanwezigheid tasten ze de grenzen af tussen wat gedeelde en private ruimte is en kan zijn. Buren onderzoekt hiermee de theatraliteit van specifieke plaatsen: de foyer van een theaterzaal, het golfterrein, het bankje in het park, ... en treedt op die manier in relatie met bewoners, wandelaars, bezoekers.

 
 
 
 
 
 

‘When birds look into houses, what impossible worlds they see’ (Don DeLillo, The Body Artist). Voor de tentoonstelling Natuurlijk ontwerpt buren enkele objecten die het midden houden tussen gebruiksobject en kunstobject. Een gordijn refereert aan een virtuele verbeeldingswereld. Het beeld ligt als het ware als een laag op de werkelijkheid door zijn transparantie en beweeglijkheid, maar bevindt zich door zijn vorm wel in 'onze wereld'.

 
 

Parkways (film, 54’, 2014) is een fictief onderzoek naar tijdverdrijf en het consumeren van tijd. Deze momenten worden geënsceneerd in beelden, die afwisselen met observaties van de omgeving. Daardoor ontstaat er een grijze zone tussen realiteit en fictie: het park wordt een plek van verlangen en belofte, waar een subtiele zoektocht plaatsvindt naar de identiteit van de bewoner, bezoeker, toerist.

 
 
 
 
 
 

Buren ontwerpt een reeks sjaals die als plattegronden, (post)kaarten, (ogen)blikken kunnen gelezen en bekeken worden. De zijden sjaals vormen een editie die ook te koop wordt aangeboden bij Cwart.

 
 
 
 
 
 
 
Reserveren" data-isvisble="_entity_reserve-button-visible" class="xreservation_btn xaction_btn" target="_blank">Reserveren