Kinetura

 
 
 

Kunsthistoricus en architect Xaveer Claerhout en ingenieur-architect Barbara Van Biervliet zijn ervan overtuigd dat de toekomst van architectuur en design gedeeltelijk ligt in een interactieve en flexibele dimensie. Flexibiliteit mag hierbij letterlijk worden genomen: oppervlakken die buigen om te transformeren van een passieve, rigide status naar een actieve, organische modus. ‘Metamorfisme’, zo noemen ze deze transformatie van de vorm in functie van het gebruik.

 
 

De ‘metamorphic installations’ zijn de ambassadeurs van hun Kineturaconcept: een stille en langzame metamorfose van licht en vorm, resulterend in een organische beleving van de ruimte.

Het Kineturaconcept voegt een nieuwe dimensie toe aan statische vormgeving en architectuur. Ze gebruiken de flexibele eigenschappen van welbepaalde materialen in combinatie met bewegingstechnologie en laten objecten zo op haast onmerkbare wijze transformeren. Lichtobjecten veranderen van een strakke architecturale vorm in een contrasterende organische verschijning, met een andere functionaliteit en expressie. Een vierde dimensie ontstaat.

 
 
 
 
 
 

‘Metamorfisme’ is een term ontleend aan de geologie, duidend op trage veranderingen in gesteente, door externe druk en hitte, een haast onmerkbare metamorfose maar met een wezenlijk resultaat. Natuurlijk verwijst de gekozen term ook naar Metamorfosen van Ovidius.

De metamorfoserende lichtwerken van Xaveer Claerhout en Barbara Van Biervliet respecteren het ‘form follows function’ principe van het modernisme, maar ze voegen er een dynamische en organische dimensie aan toe.

Ze streven in hun werken en objecten geen minimalisme na, noch decoratie of mimetische representatie van organische vormen. De beweging op zich is nooit het objectief, het is enkel een middel om te komen tot de gemetamorfoseerde vorm en functie.

Tegenstellingen zoals tijd en ruimte, geslotenheid en openheid, stijfheid en flexibiliteit, verbergen en onthullen, mannelijk en vrouwelijk, worden inherente eigenschappen van één en hetzelfde object.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Reserveren" data-isvisble="_entity_reserve-button-visible" class="xreservation_btn xaction_btn" target="_blank">Reserveren