Kool Koor

 
 
 

Charles Hargrove, alias Kool Koor, werd geboren in New York in 1963. Hij is een zuiver product van de South Bronx en wordt beschouwd als een van de pioniers van de Graffiti Street Art in New York, samen met Rammellzee, Quik, Dondi White, Crash en Futura. Zijn werken zijn te zien in de meest prestigieuze musea ter wereld, zoals het Metropolitan Museum in New York City, het Groninger Museum in Nederland en het BAM in Bergen. In 1984 werd hij verliefd op België toen hij er deelnam aan een expositie over street art en hij besloot om er zijn atelier te vestigen.

 
 

De creaties van Kool Koor onderscheiden zich door contrasterende extensie- en compressiezones binnen het canvas. Op een bijna monochromatische achtergrond verschijnen minutieus gedetailleerde ‘hiëroglyfen’ die bestaan uit groeven, cirkels, hoeken, lijnen, wielen, bogen. Apart genomen lijken die op stedelijke en architecturale elementen: snelwegen en kruispunten, bruggen, pieken van wolkenkrabbers en gevels van gebouwen die overhellen, als zeewier in de stroming, in een constante beweging, zowel organisch als mechanisch. 

 
 
 
 
 
 

Van een afstand gezien lijken de doeken vensters naar een andere dimensie: de achtergrond van gemengde opake en metallieke zwarte tinten geeft de indruk van een oneindige universele ruimte, waarin de onderling verbonden en vervlochten eenheden ronddrijven. De glinsterende gouden gloed van de inkt veroorzaakt diverse effecten, afhankelijk van de positie van de toeschouwer. De kleur wordt intenser terwijl je van dichtbij kijkt en gaat op in een mist wanneer je het werk van verder af observeert.

 
 
 
 
 
 

Zijn huidige werk is het resultaat van deze gouden verkenningsjaren. De elegante lijnen buigen, mengen, transformeren en nemen de toeschouwer mee op een oneindige reis in een architecturaal evenwicht en de reflectie van het licht. Met het gemak van een zacht gefluister verleidt Kool Koor ons om dichterbij te komen en stuurt ons dan weer weg, zodat we in alle vrijheid kunnen ronddwalen in zijn magnifieke labyrinten.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Reserveren" data-isvisble="_entity_reserve-button-visible" class="xreservation_btn xaction_btn" target="_blank">Reserveren