Kristof Van Gestel

 
 
 

Sinds 1999 maakt Kristof Van Gestel sculpturen, objecten, foto's en participatieve projecten die letterlijk en figuurlijk de plaats van de kunst ten opzichte van de dagelijkse wereld onderzoeken en ter discussie stellen. Voor Van Gestel is het maken van kunst een methode om de wereld en de relaties die we er als individu mee aangaan te verkennen en te 'bewonen'. Vanuit die optiek beschrijft hij zijn kunstpraktijk als een ervarings- en reflectiemodel dat kan helpen bij het vorm- en betekenisgeven van het leven zelf. Dit geldt zowel voor de kunstenaar als voor de toeschouwer.

 
 
 
 
 
 

Van Gestel startte in 2014 met het platform 'Knowing by Doing' voor participatieve en ervaringsgerichte kunstprojecten. Vanuit zijn sculpturale achtergrond scherpt de kunstenaar zijn gevoel voor proces, intuïtie, toeval en restruimte. Als onderdeel van zijn oeuvre ontwikkelt hij creatiemodellen, die zijn publiek de kans geven om actief ervaringen op te doen.

 
 
 
 
 
 

Twee Poefs (2008) is een oudere sculptuur/zitmeubel, dat is ontworpen vanuit een vorm van ecriture automatique en opgebouwd uit alledaagse materialen. In Perimeters - Tapijten (2013) verbeeldt de kunstenaar met 11 tapijten en de objecten die erop liggen de relaties tussen kunst en leven waarin voor het individu betekenis ontstaat.

Daarnaast is er ook een reeks zeefdrukken te zien. Deze reeks is een onderdeel van het omvangrijke project 'Vormdrukkers' (sinds 2015). Dat bestaat uit de resultaten van collectieve zeefdruksessies georganiseerd bij zeefdrukwerkplaats Gezeever in Antwerpen. Deze sessies vertrekken vanuit de vormgenererende teken- en knipmethode met de Idiosyncratische Machine (sinds 2011).

Kristof Van Gestel, Mooi is nuttig. De kunstpraktijk als ervarings- en reflectiemodel, Gent: Aramer, 2013.

Kristof Van Gestel wordt ondersteund door KASK/HoGent.

www.kristofvangestel.be

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Reserveren" data-isvisble="_entity_reserve-button-visible" class="xreservation_btn xaction_btn" target="_blank">Reserveren